Cereální snídaně - Kapounová, Zlata; Martykánová, Lucie; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2010)
Předkládaná práce se věnuje historii a charakterizaci obilných snídaní dostupných na českém trhu a jejich spotřebě v porovnání se zahraničím. Podrobněji jsou popsána kritéria, podle kterých lze hodnotit nutriční kvalitu jednotlivých výrobků, uvedená kritéria jsou aplikována na konkrétních příkladech. Teoretická část práce sumarizuje nutriční a zdravotní přínos snídaňových obilovin a jejich potenciální zdravotní rizika. V praktické části je hodnocen a diskutován dotazníkový průzkum zaměřený na spotřebu, preference a znalosti vztahující se ke snídaňovým obilovinám.
This thesis deals with history and characterization of breakfast cereals available on the czech market and its consumption in comparison with other countries. It decsribes the nutritional quality standards of the pruducts in details and applies the standards in concrete examples. The theoretical section summarizes the nutritional and health benefits of breakfast cereals and their potential health risks. The practical part deals with evaluation and discussion of questionnaire survey on the consumption, preferences and knowledges related to breakfast cereals.
Vedoucí práce: Lucie Martykánová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: cereálie; obilná jídla; snídaně; breakfasts; breakfast; cookery (cereals); bakalářské práce