Tolerance výživových doplňků u onkologických pacientů /

Předmětem této diplomové práce je tolerance nutričních doplňků určených k popíjení (sippingu) u onkologických pacientů. V teoretické části se zabývám problematikou nádorové malnutrice, zmiňuji význam nutriční podpory u onkologických pacientů a její různé formy. Nejrozsáhlejší kapitola je věnována si...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Unčovská, Jitka (Autor práce)
Další autoři: Tomíška, Miroslav, 1951- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2010
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/142322/lf_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Předmětem této diplomové práce je tolerance nutričních doplňků určených k popíjení (sippingu) u onkologických pacientů. V teoretické části se zabývám problematikou nádorové malnutrice, zmiňuji význam nutriční podpory u onkologických pacientů a její různé formy. Nejrozsáhlejší kapitola je věnována sippingu. Pokusila jsem se charakterizovat přípravky pro sipping a rozdělit je do několik typů podle specifického obsahu živin, uvedla jsem zásady správného užívání těchto přípravků. Alespoň ve stručnosti jsem zmínila prokázaný pozitivní vliv sippingu na nutriční stav onkologických pacientů. Nejvíce prostoru jsem věnovala gastrointestinální a chuťové toleranci přípravků pro sipping. Pokusila jsem se předložit možná řešení problémů souvisejících s užíváním těchto doplňků. V rámci praktické části jsem provedla dotazníkové šetření mezi pacienty Interní hematoonkologické kliniky FN Brno. Sledovala jsem, jaká je gastrointestinální tolerance přípravků pro sipping a jak může být ovlivněna protinádorová léčba.
The theme of this study is tolerance of oral nutritional supplements (ONS) in patients with cancer. The theoretical part of diploma thesis deals with malnutrition in cancer patients and nutritional support strategies. The main chapter is given to oral nutritional supplements. This study contents characterization and classification of oral nutritional supplements and some guides, how to use them right. There is mentioned their positive influence on the nutritional status of cancer patients. The attention is focused mainly on gastrointestinal and taste tolerance of oral nutritional supplements. In the practical part is observed gastrointestinal and taste tolerance of ONS in patients hospitalized in the clinic of haematooncology. The research further study the level of patient’s informedness about ONS and their attitude to this nutritional support because both influence patient’s compliance and success of this nutritional support strategy.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Miroslav Tomíška
Fyzický popis:96 listů