Analytická geometrie na střední škole s programem Maple - Močuba, Stanislav (2010)
Diplomová práce se zabývá využitím programu Maple ve výuce analytické geometrie na střední škole. Vycházel jsem z učebnice Matematika pro gymnázia - Analytická geometrie, která je používaná na mnoha středních školách. Z této učebnice jsem podrobněji zpracoval kapitolu 4 - Geometrie v prostoru. Cílem mé práce bylo připravit počítačovou podporu výuky. Za tímto účelem jsem vytvořil zápisník programu Maple Analyticka_geometrie.mw. V něm je uvedena jak základní teorie, tak řešeny jednotlivé příklady pomocí příkazů programu Maple. Řešení některých úloh jsem automatizoval, tzn. naprogramoval procedury. Tyto procedury úlohu samy vyřeší, podle volby uživatele také vypíší postup řešení a/nebo vytvoří obrázek. Pro snazší použití při výuce mají procedury český název a jednoduché zadávání parametrů. Součástí mé práce je i ukázková procedura na vygenerování upraveného zadání úlohy.