The convergent imagination: a comparative Study of intertextuality in Robert Clark's and Peter Ackroyd's novels - Vránová, Martina, 1978- (2010)
Tato disertace se věnuje srovnání dvou současných autorů: amerického spisovatele Roberta Clarka a anglického spisovatele Petera Ackroyda. Srovnávám čtyři romány od těchto autorů: Love Among the Ruins (2001) a Mr. White’s Confession (1998) od Roberta Clarka a English Music (1992) a First Light (1989) od Petera Ackroyda. Cíle této disertace jsou tři: srovnání románů těchto autorů z hlediska intertextuality, navržení teoretického nástroje praktické analýzy intertextuality ve fikci založeného na rétorice a interpretace literární tvorby těchto dvou autorů. Moje hlavní hypotéza zní, že způsob užití intertextuality jak v Clarkových tak v Ackroydových románech odporuje poststrukturalistickým teoriím intertextuality. Intertextualita je v jejich románech literárním nástrojem, pomocí kterého je vystavěna hlavní myšlenka díla. Text není fragmentován. Autoři používají intertextualitu záměrně jakožto způsob sdělení myšlenky směrem od autora přes text až ke čtenáři, a to s rétorickou efektivností a b