The effect of different molecular weights of hyaluronan on phagocyte physiology - Viačková, Daniela, 1981- (2010)
Hyaluronan (HA) je vysokomolekulární lineární glykosaminoglykan, který se hojně vyskytuje v mimobuněčné hmotě. HA polymery se vyskytují v organismu v mnoha molekulových hmotnostech a vykazují různé vlastnosti, z nichž některé jsou protichůdné. V přirozené formě mají velké polymery HA řadu regulačních a strukturních, hlavně protizánětlivých a antiangiogenních, vlastností. Opačné biologické účinky má nízkomolekulární HA, u něhož se předpokládá, že má angiogenní, prozánětlivé a imunostimulační účinky. Mezi tyto stimulační účinky mohou být zahrnuty aktivace krevních fagocytů a tkáňových makrofágů. Avšak mechanismy těchto protikladných účinků HA o různých molekulových hmotnostech není zcela prostudována. Proto je tato teze zaměřena na porovnání účinků nízko- a vysokomolekulárního HA na fyziologii fagocytů in vitro. Účinky vysoce čištěného HA o přesně definované molekulové hmotnosti byly testovány na myších peritoneálních a plicních makrofágových buněčných liniích. Další část byla zaměřena n