Právní aspekty přeshraničních fúzí národních společností v komunitárním právu (ve světle judikatury Evropského soudního dvora) - Lasák, Jan, 1984-; Masarykova univerzita. Katedra obchodního práva (2009)
Tato rigorózní práce se zabývá problematikou přeshraničních fúzí národních společností v komunitárním právu s důrazem kladeným na judikaturu Evropského soudního dvora. Práce je přitom věnována především analýze svobody usazování dle čl. 43 a násl. Smlouvy o ES, jež tvoří jeden ze základních pilířů práva Evropských společenství (ES), na kterém se přeshraniční fúze rovněž zakládají, a směrnice Rady a Evropského parlamentu č. 2005/56/ES, o přeshraničních fúzích obchodních společností.
This thesis focuses on legal aspects of cross border mergers of companies within the European Community in light of the ECJ Case-Law. The directive 2005/56/ES on cross-border mergers is actually not the first legal action taken to govern cross border mergers in the EU. The first and more important one was the European Court of Justice’s judgment in the SEVIC Systems AG case. In 2005, the European Court of Justice delivered a breakthrough judgment in the SEVIC Systems AG case.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2010
Anglické resumé.
Keywords: Soudní dvůr Evropských společenství; evropské právo; přeshraniční fúze; cross-border mergers; European law; rigorózní práce