Vliv vybraných fungicidů na rozvoj orchideoidní mykorhizy - Šteslová, Michaela (2010)
Aplikace fungicidů je v současnosti jedinou schůdnou cestou přípravy orchidejí s omezeným či zcela potlačeným rozvojem mykorhizní symbiózy. V minulosti byla realizovaná řada in vitro i ex vitro experimentů, přesto dosud chybí robustní metoda, s níž by bylo možné „kontrolní“ rostliny s potlačenou mykorhizou připravovat. Jedním ze způsobů jak takovou metodu vyvinout je otestovat širší spektrum fungicidů na jejich účinnost proti orchideoidním mykorhizním houbám, což bylo cílem mé bakalářské práce. Testovala jsem v in vitro podmínkách na PDA médiu tyto fungicidy: směs dimethomorfu s mankozebem, směs pyrimethanilu s fluquinkonazolem, bitertanol, iprodion, propikonazol a karbendazim. Jako cílové organismy jsem použila tři izoláty orchideoidních mykorhizních hub: 2006/7, 2007/1 a 2007/4. Hranice dostatečné účinnosti fungicidu byla stanovena na hodnotu 10 % plochy mycelia narostlého v příslušné kontrolní variantě bez fungicidu. Všechny mnou testované fungicidy byly účinné, jejich účinnost se v