Orchideoidní mykorhizní houby - izolace a in vitro kultivace - Krausová, Zuzana (2010)
Izolace orchideoidních mykorhizních (OM) hub je nezbytným krokem jejich studia v in vitro systémech, např. při sledování účinku fungicidů na potlačení jejich růstu či při jejich využití v symbiotických in vitro výsevech orchidejí. Izolace je rovněž vhodným krokem, který usnadňuje molekulárně-biologickou identifikaci symbiontů jednotlivých druhů orchidejí. Ve své práci jsem se zaměřila na izolaci OM hub ze tří druhů orchidejí, Ophrys sicula, Ophrys speculum a Anacamptis pyramidalis. Izolace byla úspěšná pouze v případě prvního druhu (izolát označen jako 2010/1). V případě A. pyramidalis se izolace nezdařila pravděpodobně z důvodu absence intaktních pelotonů v jejich kořenech - přestože kolonizace byla vysoká, v daném období zcela převládaly kolabované pelotony. V druhé části své práce jsem testovala vliv fungicidu benomylu, který bývá doporučován k omezení růstu kontaminujících askomycet při izolacích, na růst dvou izolátů OM hub, 2006/7 a 2010/1. Benomyl v obou testovaných koncentracíc