Rutherfordov experiment - Klein, Peter (2010)
Úlohou tejto práce bolo overiť funkčnosť a možnosti novo zakúpeného zariadenia pre meranie Rutherfordovho experimentu. Na základe manuálu výrobcu bola nameraná závislosť počtu detekovaných častíc na uhle rozptylu. Táto závislosť však nezodpovedala závislosti v manuále, preto bolo nutné pozmeniť postup riešenia. Na základe úvah nad geometriou problému, sa podarilo upraviť teoretický postup a priblížiť tak teoreticky odvodenú závislosť k nameranej. Ako jedna z sekundárnych možností využitia aparatúry bola odskúšaná možnosť experimentálneho overenia Poissonovho rozdelenia pri rádioaktívnom rozpade. Súčasťou práce je návod a vzorový protokol.