Transformace a současný stav zemědělství modelového regionu SO ORP Litomyšl - Staňková, Vendula (2010)
V první části se tato bakalářská práce zabývá fyzicko-geografickou a socioekonomickou charakteristikou modelového regionu. Další část práce charakterizuje zemědělství před rokem 1990 obecně v České republice, ale hlavně v modelovém regionu a změny v agrárním sektoru, které proběhly po tomto roce až po současný stav zemědělství v tomto regionu. Další část práce je věnována problematice geografie zemědělství v učebnicích zeměpisu pro střední školy. Konec práce je věnován zhodnocení vývoje zemědělství v modelovém regionu a možnému budoucímu vývoji zemědělství v tomto regionu.