Geometrické úlohy na maxima a minima - Gajdošíková, Jana; Šimša, Jaromír, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2010)
Cílem mé bakalářské práce bylo vytvořit sbírku řešených méně známých extremálních úloh z geometrie. Práce je zaměřená na využití diferenciálního počtu. Při řešení úloh vždy přejdeme k hledání extrému funkce jedné nebo dvou proměnných. Sbírka je rozčleněna do několika částí, přičemž v každé části jsou použity jiné postupy. V úvodu jsou vždy uvedeny základní vlastnosti funkcí, které jsou při řešení použity. Úlohy jsou pro názornost zpravidla doplněny obrázky.
The main goal of my bachelor thesis was to create collection of relatively unknown solved extremal geometric problems. Project is aimed on employing differential calculus. When looking for a solution we always try to approach it by finding extremal values of a function depending on one or two variables. Our collection is divided into two chapters forming three sections in all. Every section uses another method of finding extremal values which is presented theoretically at the chapter beginning. For a better understanding most problems are accompanied with figures.
Vedoucí práce: Jaromír Šimša
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: diferenciální počet; elementární geometrie; differential calculus; elementary geometry; bakalářské práce; bachelor's theses