Sterilizácia v dohasínajúcej plazme - Potočňáková, Lucia (2010)
Táto práca sa zaoberá skúmaním vplyvu nízkoteplotnej dohasínajúcej plazmy na mikroorganizmus Saccharomyces cerevisiae s cieľom plazmovej sterilizácie povrchu za zníženého tlaku. Plazmový výboj bol budený mikrovlnným generátorom v rôznych pracovných plynoch s dôrazom na zmesi dusíka a kyslíka, argónu a kyslíka a na kyslík sám. V týchto plynoch sme mechanizmy pôsobiace pri inaktivácii mikroorganizmov vyhodnocovali pomocou spektier získaných optickou emisnou spektroskopiou.