Syntéza nanočástic v nízkotlakém plazmatu - Zelina, Peter (2010)
Plazmochemickou metódou bol vytvorený nanoprášok na báze železa. Výboj s povrchovou vlnou bol budený v argónovej atmosfére za zníženého tlaku mikrovlnami s frekvenciou 2.45 GHz. Do výboja bol pridaný pentakarbonyl železa Fe(CO)5. Častice boli pasivované kyslíkom pridaným do reakčnej trubice po zhasnutí výboja. Vlastnosti výboja boli skúmané optickou emisnou spektroskopiou a digitálnou fotografiou. Nanoprášok bol podrobený rontgenovej difrakcii, aby sa zistilo zloženie a veľkosť nanočastíc. Zachytený prášok obsahoval nanočastice s obsahom železa α-Fe a hematitu Fe3O4. Veľkosť nanočastíc sa pohybovala v rozmedzí 9-14 nm. V závislosti na depozičných podmienkach sa menil najmä hmotnostný podiel železa a magnetitu. V testovacom režime sa podarilo optimalizovať aparaúru na produkciu 0.5 g nanoprášku počas jedného experimentu.