Optické vlastnosti amalgamu - Daniel, Josef (2010)
Tato práce se zabývá optickými vlastnostmi amalgamu (sloučenina zlata se rtutí a stříbra se rtutí), konkrétně povrchovým plasmonem - jevem, který vzniká na rozhraní kov/dielektrikum a projevuje se jako pokles odrazivosti p-složky polarizovaného světla, dopadajícího na rozhraní. Tento jev je díky své citlivosti na index lomu vnějšího prostředí užíván jako biodetektor. V našem případě se zabýváme excitací povrchového plasmonu při Kretschmannově uspořádání a vyhodnocováním spektrální závislosti elipsometrického úhlu ψ při konstantním úhlu dopadu světelného paprsku na hranol.