Reprodukce ryb ve vodní nádrži během extrémní manipulace - Dočekalová, Petra (2010)
V letech 2007, 2008 a 2009 byl na Brněnské přehradě proveden ichtyologický průzkum plůdkového společenstva. V posledním roce sledování byla na Brněnské přehradě extrémně snížena vodní hladina z důvodu velké míry eutrofizace vody za účelem jejího ošetření mechanickými a chemickými prostředky. Ve vytypovaných sledovaných lokalitách na řece Svratce a nad nádrží Brněnské přehrady byl proveden odlov 0+ juvenilních ryb, a to elektrickým agregátem a plůdkovou zátahovou sítí. V roce 2007 bylo zaznamenáno 12 druhů v počtu 3902 kusů, v roce 2008 9 druhů v počtu 458 kusů a v roce 2009 - při poklesu vodní hladiny - 13 druhů v počtu 185 kusů. Druhové spektrum plůdku ryb se sice navýšilo, avšak jejich množství v nádrži výrazně pokleslo. V roce 2007 byli dominantními druhy plotice obecná, cejn velký a okoun říční. V roce 2008 byla zjištěna dominance plůdku plotice obecné a okouna říčního. Výrazné snížení vodní hladiny v roce 2009 způsobilo v horní části přehrady návrat do původního říčního koryta ře