Roztroušená skleróza a výživa - Hýsková, Michaela (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou výživy při roztroušené skleróze (RS). V teoretické části jsou obsaženy teoretické poznatky týkající se roztroušené sklerózy. Je zde popsán možný vztah mezi některými nutričními aspekty a RS. Například je zde popisována souvislost mezi konzumací specifických nutrientů a incidencí RS, vliv některých nutrientů (např. vitaminu D, vitaminu B12, PUFA n-6 a n-3 a mnoho jiných) a speciálních diet (Swankova dieta, nízkotučná dieta, vegetariánství a veganství, syrová strava atd.) na průběh onemocnění. Jedna z kapitol se zabývá nutričním stavem a nutričními problémy pacientů s RS. V praktické části této práce jsou popsány dvě kasuistiky pacientek s RS, které trpí častými problémy nemocných s RS: malnutricí a obezitou. Také je popsáno využívání metod komplementární a alternativní léčby těmito pacientkami.