Slazené nápoje v pitném režimu školních dětí - Vlachová, Zdeňka (2010)
V posledních letech výrazně stoupá konzumace slazených nápojů u dětí i dospělých. Slazené nápoje představují především zdroj energie ve formě jednoduchých sacharidů, které mají negativní vliv na zdraví. U dětí způsobují především návyk na sladkou chuť, a tím přispívají k rozvoji nadváhy a obezity. Dále mohou negativně ovlivňovat stav zubní skloviny a kostí. Tato práce se zaměřuje na konzumaci slazených nápojů u dětí. Autorka prezentuje výsledky vlastního šetření o denním příjmu tekutin u žáků základní školy se zaměřením na slazené nápoje. Práce se zabývá množstvím přijímaných nápojů, jejich rozložením v jednotlivých částech dne a především jejich složením. Předmětem zájmu je také preference nápojů a dostupnost tekutin ve škole a v průběhu vyučování.