Studium ultrafialového spektra centrálních hvězd planetárních mlhovin - Klement, Robert (2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám studiem planetárních mlhovin, jejich centrálních hvězd a jejich elektromagnetického spektra ve vzdálené ultrafialové oblasti. V teoretické části je rozebrán vývoj planetárních mlhovin, jejich typické spektrum a vznik spektrálních čar. Dále je vysvětlen vznik rychlého hvězdného větru u centrálních hvězd planetárních mlhovin a jeho spektrální projevy. V praktické části je pak určena konečná rychlost hvězdného větru čtyř vybraných centrálních hvězd planetárních mlhovin a popsáno jejich vzdálené ultrafialové spektrum.