3D spektroskopie Seyfertových galaxií: analýza rychlostních polí ionizovaného plynu - Kováč, Stanislav (2010)
Cieľom tejto práce je oboznámenie sa so základmy analýzy a modelovania 3D spektroskopických pozorovaní ionizovaného plynu v aktívnych galaxiách. Konkrétne, sú analyzované optické spektrá z centrálnych části blízkej špirálovej galaxie M51, získanej 3D spektrografom PMAS-PPAK na 3.5-metrovom ďalekohlade observatória Calar Alto v Španielsku. Práca pozostáva z kompilačnej a praktickej části. V prvej časti sú zahrnuté základné poznatky o žiarení a spektrách, Seyfertových galaxiách, mezihvezdneho prostredia a rotačnej krivke galaxii. Praktická čásť zahrnuje jednak vytvorenie jednoduchých teoretických modelov rýchlostných polí, jednak analýzu observačných dat, ktorej výstupom sú intenzitné a rýchlostné mapy galaxie M51 vo dvoch emisných čiarách ionizovaného plynu: povolenej Balmerovej čiare H_α a zakázanej čiare [OIII]5007A.