Ekonomický přístup k sociálním interakcím - Severová, Daniela, 1988-; Paseka, Jan, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá začleněním sociálních interakcí do užitkové funkce jednotlivce, odkud se tento vliv přenáší do jeho poptávky. Vychází z přístupu uznávaného amerického ekonoma Gary s. Beckera. V první kapitole jsou objasněny pojmy z ekonomie s příslušnými matematickými souvislostmi a ze sociologie, se kterými pracujeme v dalším výkladu. Obě následující kapitoly se věnují odvození rovnováhy jednotlivce s ohledem na sociální interakce. Ve čtvrté kapitole se přímo zaměříme na užitkovou funkci a rovnováhu rodiny.
This thesis deals with the incorporation of social interactions to individual utility function, where this influence translates into the demand. It is based on the approach of the renowned American economist Gary S. Becker. The first chapter explains the concepts of economics with the mathematical context and the sociology, which we work to further interpretation with. The following two chapters deal with the derivation of the equilibrium of individuals with respect to social interactions. The fourth chapter directly focus on the utility function and equilibrium of the family.
Vedoucí práce: Jan Paseka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: matematická ekonomie; mathematical economics; bakalářské práce; bachelor's theses