Bayesovské regresní modely - Mišík, Jozef (2010)
﻿Bakalárska práca sa zaoberá opisom základných bayesiánskych metód regresnej analýzy dát a ich porovnaním s klasickým prístupom k regresii. V teoretickej časti textu sú najprv zadefinované pojmy vierohodnostná funkcia, apriórna a aposteriórna hustota pravdepodobnosti, následne sú popísané základné nástroje pre prácu s bayesiánskymi modelmi. Na lineárnom regresnom modeli (LRM) sú rozpracované metódy analýzy dát, vrátane aposteriórnych simulátorov. Z LRM sú ďalej odvodené modely s obmedzenými vysvetľovanými premennými tobit, probit a logit. V praktickej časti práce sú prezentované výsledky analýzy dát pomocou binárnych logit a probit modelov.