Antropologická analýza kosterních pozůstatků z kostnice Nanebevzetí Panny Marie v Budišově nad Budišovkou - Václavíková, Dagmar (2010)
Cílem předkládané diplomové práce byl antropologický rozbor kosterních pozůstatků z kostnice kostela Nanebevzetí Panny Marie v Budišově nad Budišovkou. Od července do září roku 2008 probíhal pod schodištěm tohoto kostela záchranný archeologický výzkum prováděný Archeologickým odborem Národního památkového ústavu v Ostravě. Tento výzkum mimo jiné odkryl pozůstatky stavby kruhového půdorysu sloužící k ukládání kosterních pozůstatků. Ačkoli je tato stavba mladšího data, nápadně svým půdorysem i účelem připomíná románský karner. Mimo kruhovou stavbu byly uloženy dva pohřby v rakvích. Neobvyklou nálezovou situací jsou spálené kosterní pozůstatky přimíchané mezi nespálené. Antropologickému rozboru byli zvlášť podrobeni jedinci z pohřbů a zvlášť materiál z kostnice. U jedinců z pohřbů a u vybraných kostí ze souboru z kostnice jsem se pokusila určit základní antropologické charakteristiky, tedy pohlaví, výšku postavy a dožitý věk. Pokusila jsem se rovněž o základní paleopatologický rozbor. U s