Geologie a kamenné stavební materiály slovanského centra v Pohansku u Břeclavi - Šedivý, Jiří (2010)
Předkládaná práce se zabývá petrografickou charakteristikou stavebního materiálu použitého na raně středověkém centru Pohansko u Břeclavi. Výsledky byly konfrontovány s makroskopicky podobnými horninami ze severovýchodního okraje vídeňské pánve a byla zjištěna provenience písčitých vápenců Pohanska. Detailně jsou popsány kenozoické sedimenty z vrtů roku 2006 a 2007 a následně zkonstruovány řezy daného území. Nejmladší povodňové sedimenty byly zkoumány granulometrickou analýzou a byl proveden popis a odlišení daných horizontů.