Bílkoviny - Strbáček, Vojtěch (2010)
Teoretická část bakalářské práce pojednává o důležitosti aminokyselin pro lidský organismus. Shrnuje současné poznatky o jejich fyziologických a biochemických funkcí, detailně popisuje metabolismus aminokyselin v lidském těle a jejich význam pro správný chod organizmu. Dále se zabývá některými metabolity aminokyselin, které jsou pro lidský organizmus nepostradatelné. Praktická část se zabývá zhodnocením příjmu bílkovin ve stravě u rizikových skupin obyvatelstva.