Kdy zdravé stravování přestává být zdravým - orthorexie - Málková, Soňa (2010)
Bakalářská práce pojednává o nové formě poruchy příjmu potravy zvané orthorexia nervosa. Shrnuje současné poznatky o tomto jevu, který ještě nebyl uznán Světovou zdravotnickou organizací jako nemoc. Teoretická část práce se také zabývá obecně poruchami příjmu potravy, z nich pak detailněji mentální anorexií. Praktická část se věnuje zhodnocení, existuje-li u studentů třetího a čtvrtého ročníku gymnázia určitá korelace mezi zvýšeným zájmem o správné stravování a výběrem budoucího povolání. Průzkum zahrnoval i posouzení, jsou-li rozvojem orthorexie potenciálně ohroženější studenti prvního ročníku oboru Nutriční terapeut na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně oproti studentům gymnázia