Nutričním deficitem podmíněná anemie - Lungová, Alena (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá anémiemi vzniklými na podkladě nutričního deficitu. Tyto anémie jsou v populaci velmi rozšířené, nejvíce jsou však v populaci zastoupeny anémie sideropenické a megaloblastové, kterým je v práci věnována největší pozornost. Tato práce se snaží objasnit příčiny vzniku, popsat klinické projevy, léčbu i prevenci. Dále je práce doplněna o informace o jednotlivých nutrientech, jejichž deficit anémie způsobuje, tedy o železe, kyselině listové a vitaminu B12. V praktické části jsou uvedeny dvě kazuistiky žen se sideropenií.