Gestační diabetes - Rulfová, Blanka; Pokorná, Jitka; Masarykova univerzita. Katedra porodní asistence (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou gestačního diabetu, jeho definicí, patogenezí, diagnostikou a terapeutickými postupy. Předmětem praktické části je samotná diagnostika gestačního diabetu, uvádění teoretických doporučení do praxe. Gestační diabetes mellitus je v současné době považován za nejčastější komplikaci v těhotenství. Jeho prevalence stoupá (v České republice 3-4 % těhotných). Ačkoliv jde o relativně krátké působení GDM na tělo těhotné (nejčastější manifestace po 20. týdnu těhotenství a po porodu mizí), jeho vliv je výrazný a rizika pro matku i dítě do budoucna vysoká. Přesto je toto onemocnění dodnes opředeno mnoha nejasnostmi, ať v rámci diagnózy, či samotného způsobu léčby.
This bachelor thesis deals with questions of gestational diabetes, its definition, pathogenesis, diagnosis and treatment. The practical part is concerned with the gestational diabetes diagnosis and with putting official recommendations into practice. Gestational diabetes is currently the most frequent complication in pregnancy. Its prevalence is increasing (there are 3-4 % cases in the Czech Republic). Despite of its relatively short duration (gestational diabetes occurs after 20th week of pregnancy and disappears after delivery), gestational diabetes represents a great risk for women and their children. However, there are still many controversies about its screening and therapy.
Vedoucí práce: Jitka Pokorná
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: gestační diabetes; glukózový toleranční test; Diabetes, Gestational; Glucose Tolerance Test; bakalářské práce; bachelor's theses