Gestační diabetes - Rulfová, Blanka (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou gestačního diabetu, jeho definicí, patogenezí, diagnostikou a terapeutickými postupy. Předmětem praktické části je samotná diagnostika gestačního diabetu, uvádění teoretických doporučení do praxe. Gestační diabetes mellitus je v současné době považován za nejčastější komplikaci v těhotenství. Jeho prevalence stoupá (v České republice 3-4 % těhotných). Ačkoliv jde o relativně krátké působení GDM na tělo těhotné (nejčastější manifestace po 20. týdnu těhotenství a po porodu mizí), jeho vliv je výrazný a rizika pro matku i dítě do budoucna vysoká. Přesto je toto onemocnění dodnes opředeno mnoha nejasnostmi, ať v rámci diagnózy, či samotného způsobu léčby.