Vliv náboženství na stravovací návyky - Nevrlá, Martina (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky nejrozšířenějších světových náboženství. V dnešní multikulturní společnosti se setkáváme s lidmi odlišných kultur a vyznání, což podmiňuje i odlišnosti ve stravování. Teoretická část práce zahrnuje stručný popis jednotlivých náboženství a stravování věřících během dnů všedních i svátečních. Dále se také zabývá tím, jak stravovací zvyklosti těchto náboženství působí na zdravotní stav věřících. Praktická část se věnuje změnám antropometrických a biochemických hodnot během půstu pravoslavných věřících.