Výživová spotřeba pacientů s celiakii

Tato bakalářská práce pojednává o výživovém stavu pacientů s celiakií. V teoretické části se věnuji popisu onemocnění, etiopatogenezi, diagnostice a komplikacím spojenými s tímto stavem a také popisu bezlepkové diety. V části praktické se na základě kazuistik snažím zhodnotit výživu celiaků a upozor...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Hanousková, Ester (Autor práce)
Další autoři: Šubrtová, Marie
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2010
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/214951/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tato bakalářská práce pojednává o výživovém stavu pacientů s celiakií. V teoretické části se věnuji popisu onemocnění, etiopatogenezi, diagnostice a komplikacím spojenými s tímto stavem a také popisu bezlepkové diety. V části praktické se na základě kazuistik snažím zhodnotit výživu celiaků a upozornit na případné nedostatky, a z toho plynoucí deficity základních živin, vitamínů a minerálních látek.
This bachelor’s thesis focuses on the nutrition state of the patient with the coeliac disease. The thesis consist of two parts. In the first, theoretical part of the thesis, the coeliac disease and its etiopathogenesis, diagnostics, possible complications and gluten-free diet are described. In the second part, based on the case reports, the alimentation of the patients is evaluated and several drawbacks like deficiency of the basic nutrients, vitamins and minerals are revealed.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Marie Jakubiková
Fyzický popis:58 l.