Průjmová onemocnění dětí - Šťásková, Lucie; Zavřelová, Miroslava, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav preventivního lékařství (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou průjmových onemocnění u dětí. V teoretické části je pozornost zaměřena zejména na charakteristiku, epidemiologii, etiologii, patofyziologii a symptomatologii průjmových onemocnění. Klíčovým bodem je popis jednotlivých původců nákazy a jejich diagnostika. Následují kapitoly o prevenci a terapii, s důrazem na rotavirové vakcíny a orální rehydratační roztoky. Praktická část zahrnuje diety a receptury pokrmů, používaných při průjmových onemocněních. Součástí jsou kazuistiky, zaměřené na jídelníčky dětí během hospitalizace.
This Bachelor Thesis deals with problems of diarrheal diseases. In the theoretical part, attention is focused on characterisation, epidemiology, etiology, pathophysiology and symptomatology of diarrheal diseases. The main point is description of infectious agents and their diagnostics. Following chapters include the treatment and prevention, with emphasis on rotavirus vaccine and oral rehydration solutions. The practical part includes diets and food recipes used in diarrheal diseases. There are case reports, aimed at diets of children during hospitalization.
Vedoucí práce: Miroslava Zavřelová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: nemoci přenášené potravou; průjem; vakcína proti rotavirům; Diarrhea; Foodborne Diseases; Rotavirus Vaccines; bakalářské práce; bachelor's theses