Optimalizace izolačních postupů volné fetální DNA z plazmy periferní krve těhotných žen - Kratochvílová, Romana (2010)
Existence volných (nebuněčných) fetálních forem nukleových kyselin v krvi těhotných žen a jejich detekce představuje možnosti na poli neinvazivní prenatální diagnostiky. Jedná se o poměrně novou metodu, u níž není zatím dosaženo standardu v laboratorním postupu. Hlavním problémem je obtížnost rutinního testování díky velkému přebytku volné DNA maternálního původu nad volnou DNA fetálního původu v krvi matky. Tato práce představuje srovnání dvou různých principů izolace volné fetální DNA z krevní plazmy těhotných žen v prvním a druhém trimestru těhotenství. Pro porovnání byly měřeny koncentrace volné DNA pomocí spektrofotometrie a dále byla volná fetální DNA detekována a kvantifikována pomocí real-time PCR v lokusu SRY a také kapilární elektroforézou v lokusu AMELY.