Laboratorní parametry septických stavů u dospělých a dětských onkologických pacientů - Bačíková, Ladislava; Zdražilová Dubská, Lenka; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2010)
Septický stav představuje u onkologických pacientů vždy závažnou komplikaci. Zánětlivé markery sepse - sedimentace a C-reaktivní protein (CRP) - mohou být na pozadí maligního onemocnění nespecifické. Exprese CD64 na granulocytech výrazně stoupá a koreluje s mediátory reakce akutní fáze, systémové infekce i kompenzační protizánětlivé odpovědi. Kvantitativní metoda průtokové cytometrie - QuantiBRITE umožňuje určit průměrný počet molekul znaku na povrchu jedné buňky. Prokalcitonin je proteinem akutní fáze. Slouží k diferenciální diagnostice zánětlivých stavů u pacientů s vysokým rizikem sepse jako specifický marker systémové zánětlivé reakce na bakteriální, mykotické a parazitární infekce. Při léčbě pacientů s podezřením na sepsi a bakteriální/houbové infekce krevního oběhu je důležité rychlé stanovení původce. Tyto lze detekovat systémem SeptiFast Test MG, který je založen na amplifikaci nukleových kyselin (real-time PCR) a následné identifikaci DNA jednotlivých druhů G+ a G- bakterií a
Sepsis in cancer patients is always serious complication. Inflammatory markers of sepsis - erytrocyte sedimentation rate and C-reactive protein (CRP) - may be nonspecific in malignant conditions. Expression of CD64 on the surface of granulocytes significantly increases in sepsis and correlates with the mediators of acute phase response, systemic infection as well as compensatory anti-inflammatory response. Quantitative flow cytometry method - QuantiBRITE enables to determine average number of CD molecules on the cell surface. Procalcitonin is an acute phase protein. Procalcitonin can be used in differential diagnosis of inflammatory conditions in patients in high risk of sepsis as a specific marker of systemic inflammatory response to bacterial and fungal infections. For diagnosis and treatment of patients with suspected sepsis, and bacterial / fungal bloodstream infection, it is important to quickly determine the pathogenic agents. Pathogens can be detected by SeptiFast Test MG, which
Vedoucí práce: Lenka Dubská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: C-reaktivní protein; onkologičtí pacienti; prokalcitocin; septický šok; oncologic patients; procalcitocin; C-Reactive Protein; Shock, Septic; bakalářské práce