Laboratorní parametry septických stavů u dospělých a dětských onkologických pacientů - Bačíková, Ladislava (2010)
Septický stav představuje u onkologických pacientů vždy závažnou komplikaci. Zánětlivé markery sepse - sedimentace a C-reaktivní protein (CRP) - mohou být na pozadí maligního onemocnění nespecifické. Exprese CD64 na granulocytech výrazně stoupá a koreluje s mediátory reakce akutní fáze, systémové infekce i kompenzační protizánětlivé odpovědi. Kvantitativní metoda průtokové cytometrie - QuantiBRITE umožňuje určit průměrný počet molekul znaku na povrchu jedné buňky. Prokalcitonin je proteinem akutní fáze. Slouží k diferenciální diagnostice zánětlivých stavů u pacientů s vysokým rizikem sepse jako specifický marker systémové zánětlivé reakce na bakteriální, mykotické a parazitární infekce. Při léčbě pacientů s podezřením na sepsi a bakteriální/houbové infekce krevního oběhu je důležité rychlé stanovení původce. Tyto lze detekovat systémem SeptiFast Test MG, který je založen na amplifikaci nukleových kyselin (real-time PCR) a následné identifikaci DNA jednotlivých druhů G+ a G- bakterií a