Protilátky asociované s celiakií, možnosti stanovení a výpovědní hodnota - Černý, Miroslav (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá protilátkami u celiakie, jejichž imunologické laboratorní stanovení ze séra je důležitým diagnostickým a monitorovacím nástrojem tohoto onemocnění. Práce je rozdělena do několika tématických částí. První část uvádí důležité klinické, diagnostické a patofyziologické souvislosti celiakie. Druhá část poskytuje ucelený přehled a popis protilátek asociovaných s celiakií, včetně jejich vzájemného srovnání. Třetí část popisuje nejen dnes rutinně používané laboratorní metody typu enzymové imunoanalýzy nebo nepřímé imunofluorescence, ale i nejnovější, zatím málo používané, multiplexové metody a imunosenzory - biosenzory. Jsou zde zmíněny i jednoduché a rychlé screeningové testy. V závěru práce jsou analyzovány výsledky vyšetřených protilátek asociovaných s celiakií v souboru vzorků, získaných na Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v letech 2008 a 2009.