Příčiny vysoké mortality malárie v neendemických oblastech - Dutková, Gabriela (2010)
Malárie je celosvětovým problémem, kdy každoročně onemocní 300-500 milionů osob. Přibližně 2,5-3,5 milionů osob umírá a velká část úmrtí připadá na děti. Onemocnění způsobuje malarický parazit Plasmodium spp. Spolehlivá ochrana ve formě antimalarické vakcíny je stále ve vývoji. Pro tuto problematiku je nutné pochopit životní cyklus plasmodia se všemi jeho imunologickými aspekty a principy jednotlivých vakcín, což je cílem této práce.