Prevalence Faktoru V Leiden u pacientů s pozitivním testem ProC Global - Horáková, Renata (2010)
Žilní trombózy jsou závažným zdravotním problémem.Leidenská mutace koagulačního faktoru V významně zvyšuje riziko trombózy.Zjišťovala jsem prevalenci této mutace v souboru pacientů sledovaných v hematologické ambulanci pro trombofilní stav.Důsledkem bodové mutace v genu pro faktor V je nahrazení argininu za glutamin v pozici 506 proteinu FV.Tato změna vede ke vzniku rezistence na aktivovaný protein C a ke zvýšené tvorbě trombinu.Vysoce citlivý screeningový test ProC Global jsem použila pro odhalení poruch v systému proteinu C.V případě pozitivity ProC Global byla vyšetřena mutace FV molekulárně biologickými metodami,dále byl vyšetřen protein C, protein S a další markery trombofílie.V souboru pacientů použitých v této práci jsem zjistila,že prevalence F V Leiden u pacientů s pozitivním ProC Global testem je 60,9%.