Diagnostika Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis ve FN Brno - Konečná, Jana (2010)
Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis jsou častými původci infekcí urogenitálního traktu mužů i žen, s vysokou frekvencí se vyskytují u mužů s negonokokovou uretritidou a u žen s bakteriální vaginózou. Ve své práci jsem se zaměřila na diagnostiku těchto mikroorganismů. Jelikož jejich kultivace je obtížná, identifikace se provádí většinou na základě jejich biochemické aktivity. Sledovala jsem výskyt urogenitálních mykoplasmat u pacientů ve FN Brno v období od 1.1.2009 do 31.3.2009. Na základě výsledků vyšetření jsem zjistila, že ve velkém počtu převažují infekce způsobené Ureaplasma urealyticum, menší podíl tvoří infekce směsné U. urealyticum a M. hominis a jen v malém počtu se vyskytují izolované infekce Mycoplasma hominis. Kmeny Ureaplasma urealyticum také vykazují větší citlivost k antibiotikům než kmeny Mycoplasma hominis.