Molekulární diagnostika Chlamydia trachomatis - Doleželová, Petra (2010)
Chlamydia trachomatis je nejvýznamnějším a nejčastějším původcem sexuálně přenosných onemocnění ve vyspělých zemích, hlavní příčinou slepoty (trachom) a venerického onemocnění lymfogranuloma venerum. Průkaz nukleové kyseliny C. trachomatis v klinickém materiálu je podle WHO považován za zlatý standard v diagnostice tohoto patogena. Klíčovým krokem diagnostického procesu je účinná izolace DNA. Bakalářská práce si klade za cíl srovnat účinnost, sensitivitu a variabilitu manuální izolace nukleových kyselin s izolací automatickou. Obě metody byly testovány na sériově ředěné koncentrační řadě pozitivního vzorku s následnou detekcí C. trachomatis metodou real-time PCR. Přestože automatická izolace vykazovala nižší účinnost izolace DNA z klinického materiálu, umožňovala především z důvodu většího zakoncentrování vzorku během izolačního procesu, srovnatelnou sensitivitu vyšetření.