Posouzení výsledků stanovení lidského placentárního růstového faktoru (PIGF) a stanovení solubilního receptoru tyrozinkinázového typu-1 (sFlt-1) a jejich uplatnění při diagnostice preeklampsie - Richterová, Eva (2010)
Práce se zabývá lidským placentárním růstovým faktorem (PlGF) a rozpustnou tyrozin kinázou-1 podobnou fms (sFlt-1) v souvislosti s jejich využitím při diagnostice preeklampsie. Byla provedena literární rešerše poznatků o preeklampsii včetně klinických a laboratorních znaků objevujících se při tomto onemocnění. Imunoanalytické metody na stanovení PlGF a sFlt-1 byly nainstalovány na analyzátor Modular Analytics od firmy Roche Diagnostics, zavedeny do laboratorního provozu a verifikovány. Parametry PlGF a sFlt-1 byly změřeny na souboru pacientek s akutní preeklampsií a souboru těhotných bez této diagnózy a statisticky vyhodnoceny.