Diagnostika a monitorování pacientů s monoklonální gamapatií - Káčerová, Jana (2010)
Monoklonální gamapatie je onemocnění, které je charakterizováno proliferací B-lymfocytu s vyzráváním v plazmatické buňky, které produkují monoklonální imunoglobulin - paraprotein nebo jeho fragmenty lehké nebo těžké řetězce. Monoklonální gamapatie zahrnuje několik onemocnění.Jedním z nich je mnohočetný myelom, u něhož nádorová masa plazmocytů způsobuje destrukci kosti, produkuje paraprotein a způsobuje různá orgánová poškození např. selhávání ledvin. Diagnóza mnohočetného myelomu je určena na základě výsledků laboratorního komplementu a podle celosvětově uznávaných kritérii. V naší laboratoři z těchto testů stanovujeme elektroforézu bílkovin a imunofixaci ke kvantifikaci paraproteinu.