Diagnostika kvantitativního a kvalitativního defektu von Willebrandova faktoru podle poměru jeho funkční aktivity ku antigenu - Brandýsová, Petra; Smejkal, Petr, 1972-; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2010)
Příčinou vzniku von Willebrandovy choroby je defekt von Willebrandova faktoru. Tento glykoprotein se uplatňuje jak v procesu primární hemostázy tak také koagulace. Použití specifických testů vyšetřujících jeho antigen a funkční aktivitu (Ristocetin kofaktorová aktivita a Kolagen vazebná kapacita) nám pomáhá lépe určit typ této choroby. Užitečné mohou být také při sledování léčby pacientů s von Willebrandovou chorobou.
The cause of the von Willebrand disease is a defect of the von Willebrand factor. This glycoprotein participates in the process of primary haemostasis and coagulation as well. Application of specific tests investigating its antigen and functional activity (ristocetin cofactor activity and collagen binding assay)may help us better determine the type of the disease. They may also be useful in the monitoring of the treatment of patients suffering from the von Willebrand disease.
Vedoucí práce: Petr Smejkal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: antigeny; kolagen; ristocetin; von Willebrandova nemoc -- terapie; Von Willebrand disease; bakalářské práce; bachelor's theses