Vliv hladin sérového kreatininu stanoveného metodou Jaffé a enzymatickou metodou na výpočet GF pomocí korigované kreatininové clearance a rovnice MDRD u nefrologických pacientů dospělého věku - Böhm, Jitka (2010)
Funkční vyšetření ledvin umožňuje posoudit, zda je funkce ledvin fyziologická nebo snížená a zároveň určit stupeň tohoto snížení. K základním metodám vyšetření funkce ledvin patří stanovení glomerulární filtrace (GF), přičemž stupeň snížení GF slouží jako klasifikační marker stupně závažnosti poškození ledvin. Pro měření GF slouží metody se sběrem moči, metody bez sběru moči a také metody výpočtové založené na podkladě stanovení koncentrace sérového kreatininu. Cílem této bakalářské práce je srovnání hladin kreatininu v séru stanoveného Jaffé a enzymatickou metodou a posouzení vlivu těchto hladin na výpočet GF pomocí korigované kreatininové clearance a na odhad GF rovnicí MDRD u pacientů oddělení nefrologie nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.