Konzervování kovového artefaktu : železná sekyra - Beránková, Radka; Selucká, Alena; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2010)
Tato práce se zabývá konzervátorským - restaurátorským postupem uplatněným na železné sekyře s fragmenty látky a širším pohledem na předmět jako takový. V teoretické části zkoumající historii, je shrnut průběh vývoje zpracování a výroby železa od jeho počátků až do vrcholného středověku se zaměřením na naše území. Následuje rozdělení využití sekyr jako pracovního nástroje i militaria. V jedné z kapitol jsou nabídnuty možnosti desalinace kovových předmětů a obecně je věnována pozornost možnostem konzervování - restaurování textilu. Třetí, praktická část je konzervátorskou - restaurátorskou zprávou k ošetřovanému předmětu.
This work deals with conservation - restoration process applied on an iron axe with fragments of textile and with a wider view of the object itself. In the theoretical part, which examines the history, is summarized the progress of development in manufacturing and production of iron from its beginnings to the High Middle Ages, focusing on our territory. Distribution of use of axes as a working tool and militaria followes. In one of its chapters, the work offers opportunities for desalination of metal objects and generally pays attention to the possibilities of conservation - restoration of textile. The third, practical part, is a conservational - restoration report of the treated subject.
Vedoucí práce: Alena Selucká
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: konzervátorství; koroze; kovy; restaurátorství; textil; conservation; corrosion; metals; restoration; textile; bakalářské práce