Konzervování kovového artefaktu : železná sekyra - Beránková, Radka (2010)
Tato práce se zabývá konzervátorským - restaurátorským postupem uplatněným na železné sekyře s fragmenty látky a širším pohledem na předmět jako takový. V teoretické části zkoumající historii, je shrnut průběh vývoje zpracování a výroby železa od jeho počátků až do vrcholného středověku se zaměřením na naše území. Následuje rozdělení využití sekyr jako pracovního nástroje i militaria. V jedné z kapitol jsou nabídnuty možnosti desalinace kovových předmětů a obecně je věnována pozornost možnostem konzervování - restaurování textilu. Třetí, praktická část je konzervátorskou - restaurátorskou zprávou k ošetřovanému předmětu.