Molekulové modelování aktivity halogenalkandehalogenáz s cyklodienovými insekticidy - Bednář, David, 1986- (2010)
Insekticidy na bázi cyklodienů, aldrin, dieldrin, endrin, heptachlor či chlordan, patří mezi významné perzistentní organické polutanty rozšířené celosvětově. Enzymy halogenalkandehalogenázy štěpí mnohé chlorované perzistentní polutanty s obdobnou substrukturou a proto je možné předpokládat jejich aktivitu i s insekticidy na bázi cyklodienů. V rámci této bakalářské práce byl studován potenciál jednotlivých enzymů z rodiny halogenalkandehalogenáz odštěpit atom chloru z molekul insekticidů. Molekulové dokování bylo použito k přípravě struktur enzym-substrátového komplexu a posouzení možnosti vzniku aktivovaného komplexu v aktivním místě halogenalkandehalogenáz.