Statistické modely pro analýzu přežívání - Koňaříková, Kateřina (2010)
Tato práce se zabývá statistickými metodami využívanými v analýze přežití. V první kapitole jsou shrnuty základní pojmy spojené s analýzou přežití, zejména cenzorování, funkce přežití a riziková funkce. Další kapitola se zabývá odhady funkce přežití, konkrétně je zde zmíněn Kaplan-Meierův odhad a odhad pro pojistnou matematiku. Následující kapitola je věnována konstrukci odhadů rizikové funkce. V páté kapitole je uvedeno několik způsobů srovnání dvou a více skupin údajů o přežití. Zabýváme se zde především log-rank a Wilcoxonovým testem. Předposlední kapitola shrnuje základní poznatky o konstrukci jádrových odhadů rizikové funkce. Závěrem je uveden souhrnný příklad, v němž byla využita většina nástrojů analýzy přežití, které byly představeny v předchozích kapitolách.