Velikost obrazu na sítnici, stanovení a korekce anizeikonie vč. optických principů - Theocharides, Andreas (2010)
Moje práce se zabývá nestejnou velikostí vzniklých obrazů na sítnici. Takto vzniklý stav se nazývá anizeikonie. V této práci je popsán její vznik, stanovení, typy a možná korekce. Tato práce je rozdělena do pěti částí. V prní části práce je aniseikonie definována jako vzniklý problém při nestejné velikosti stejných obrazů na sítnici. Jsou zde zmíněny její příznaky a popsáni pacienti, kteří jsou jejím výskytem ohroženi. Druhá část obsahuje informace o anisometropii, amblyopii a afakii, která je extrémním stavem anisometropie. Aniseikonia velmi úzce souvisí s anisometropií a tak je velmi často aniseikonia výsledkem anisometropie. Třetí část práce se věnuje binokulárnímu vidění a mírou jakou je binokulární vidění ovlivňováno s různými hodnotami aniseikonie a anisometropie. V předposlední části jsou popsaný přístroje na měření anisometropie zvané eikonometry a způsoby k měření stupňů aniseikonie. Závěrečná část práce vysvětluje různé způsoby, jak vykorigovat nebo zmenšit míru aniseikonie a