Ortoptika - metodika, princip přístrojů - Příkrá, Veronika (2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám léčebnou metodou zvanou Ortoptika, které se užívá pro obnovení jednoduchého binokulárního vidění. Největší důraz jsem kladla na ortoptické přístroje. Kapitola jim věnovaná pojednává o jejich konstrukci, využití a práci s nimi. V prvních třech kapitolách jsou popsány základní poznatky z oblastí anatomie, fyziologie a patologie oka, nutné pro pochopení smyslu ortoptického cvičení. Strabismu, jako největšímu podnětu pro započetí cvičení, je dokonce věnována samostatná kapitola.