Nové typy nitroočních čoček - Novotný, Tomáš; Skorkovská, Šárka, 1953-; Masarykova univerzita. Klinika nemocí očních a optometrie (2010)
Práce se jmenuje Nové typy nitroočních čoček. Popisuje dnes používané nitrooční čočky, jejich výhody a nevýhody. Shrnuje základní indikace k implantaci IOL a předoperační vyšetření. Popisuje výhody a nevýhody IOL blokujících modré světlo. Práce se zároveň snaží ukázat, kam směřuje vývoj nitroočních čoček, včetně popisu nejslibnějších prototypů. Jsou zde zároveň shrnuty základy chirurgie užívané při implantaci. V obrázkové příloze jsou zobrazeny prototypy nitroočních čoček.
The thesis is called New types of intraocular lenses. Describes intraocular lenses used today, their advantages and disadvantages. Summarizes the primary indications for IOL implantation and preoperative examination. Describes the advantages and disadvantages of blue light blocking IOL. It is also trying to show, where the development of intraocular lenses is going, including a description of the most promising prototypes. Thesis also summarized basic procedures used in the implantation surgery. The picture in the end of thesis shows prototypes of intraocular lenses.
Vedoucí práce: Šárka Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: nitrooční čočky; artificial lens; bakalářské práce